Machteloos

We worden gedwongen om machteloos te zijn. De emotie machteloos vraagt je om flexibel mee te bewegen. Zoals het koren mee wuift tijdens een harde wind om te overleven. Als één aar het in zijn hoofd haalt om recht overeind te blijven staan tijdens de storm, zal hij als enige knakken.

Machteloosheid zet je in om de leiding uit handen te geven, om de regels of de stroom te volgen. Om te overleven op dat moment. Hoewel we nu bijna niet anders dan machteloos kunnen zijn, zit er een addertje onder het “korenveld”. Als je namelijk gewend bent te denken dat jou altijd van alles en dan met name de vervelende dingen, overkomen. Dan voel je jezelf regelmatig machteloos. Dan geef je dus voortdurend de leiding over jouw eigen leven uit handen. Dit kan ontstaan zijn omdat het je vroeger is verboden om boos te worden. Je hebt jezelf aangeleerd of overtuigd dat boos worden iets slechts is.

Boos is de paradoxale emotie van machteloos. Daar waar machteloosheid je uitnodigt om mee te bewegen, vraagt ‘boos’ je om jouw grenzen aan te geven. Niet door boos, in de zin van schreeuwen, in te zetten. Maar door het allereerste gevoel van boosheid te communiceren. Door te zeggen, tot hier en niet verder, of ‘hier is mijn grens bereikt’!

Door je boosheid te communiceren, neem je leiding over je eigen leven. Negeer je de eerste signalen van boosheid, wordt je woedend. En als je die ook inslikt loopt het uiteindelijk uit de hand en wordt je agressief. Dus luister goed naar je emoties en communiceer je boosheid al bij het allereerste signaal wat je voelt.

Beide emoties mogen weer in balans zijn. Probeer niet jouw machteloosheid te negeren door boos te worden. Dan doe je hetzelfde als die ene aar tijdens de storm. Niet mee bewegen terwijl dat wel van je verlangt wordt, kost je je kop.

In deze tijd waarin onze machteloosheid wordt aangesproken, zie ik ook heel veel boosheid voorbij komen. Op de juiste manier dan! Mensen die berichten posten dat we onze grenzen moeten bewaken. Dat we binnen moeten blijven en hoe asociaal het is om dit te negeren.

Lieve mensen, maak gebruik van je interne navigatiesysteem en luister er naar. Wees machteloos en stel je grenzen.

Liefs Dimphy

Laat een reactie achter

Scroll naar boven
Scroll naar top