yogavormen

Hoofdstuk vooruitgang
0% voltooid

Hathayoga

Er zijn verschillende yogavormen, waaronder de basisvorm Hatha. Het doel van Hathayoga is om door lichamelijke houdingen jezelf te reinigen. Je geeft aandacht aan hoe het nu met je is (fysiek, emotioneel, mentaal) en maakt je zo klaar voor de meditatie, om de geest tot rust te brengen.

Bij Hathayoga gebruik je de combinatie van lichamelijke houdingen en de ademhaling. Door deze combinatie, bijvoorbeeld het staan in de juiste houding, je ademhaling die je gebruikt om vol te houden, te focussen of zelfs de stretchpijn weg te laten ebben, kalmeren je gedachten.

Sutra 2:46 zegt het volgende over de yogahoudingen:

De houding is stevig en aangenaam. Beide aspecten dienen volledig aanwezig te zijn als je in een houding staat/zit/ligt. Het lichaam is stabiel, stevig en alert en kent geen pijn of stijfheid (ook niet achteraf). Er is comfort en plezier in de houding waarbij je kalm en bewust ademhaalt. Het is een vloeiende, rustige en gelijkmatige ademhaling. De geest is alert en gefocust. De negatieve gedachten, irritaties of prestatiedrang blijven achterwege.

Pralayayoga

Restorative yoga

Arunayoga

Yinyoga (meridianenyoga)

Flowyoga / Vinyasa

Scroll naar top