Geweldloze communicatie, Meervoudige intelligentie en NLP

In communicatieland kun je veel leren. Zo is er geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg. Je kunt zijn boek lezen, podcasts vinden of de bijgevoegde film bekijken. Een waardevolle opleiding zomaar gratis gekregen van hem via Youtube!

0:01 – Part 1: The Purpose of Nonviolent Communication & Expressing Observations and Feelings 47:15 – Part 2: Expressing Needs and Requests 1:30:38 – Part 3: Empathically Hearing Others 2:23:20 – Part 4: Questions & Expressing and Receiving Gratitude

Onze basis is de geweldloze communicatie. Dit kunnen we in contact met anderen combineren met de theorie van meervoudige intelligentie. Je kunt naar mensen kijken met verschillende brillen met het volgende idee als achtergrond informatie: Stel dat je 8 soorten zonnebrillen kan opzetten als je voor de klas staat. Dan zie je de leerlingen met hun specifieke talenten en leervoorkeuren zoals in het onderstaande schema. Er zijn scholen die vanuit Meervoudige intelligentie hun visie opbouwen, zoals de Letterdoos in Gent. Deze school heeft tijdens de lockdown een pagina gemaakt die zeer waardevol is. Hopelijk vinden veel leerkrachten de weg naar hen, om te leren hoe je meervoudige intelligentie kan stimuleren en ontdekken. https://letterdoosinlockdown.weebly.com/. Onze dank is zeer groot voor de leerkrachten, directie en pedagogische begeleidingsdienst van Gent die ons de pratkische toepassingen heeft gegeven over de theorie van Howard Gardner. https://www.multipleintelligencesoasis.org/a-beginners-guide-to-mi

Hoe kun je talenten ontwikkelen en meer leren over dit kan via deze website. Via hen is er ook een filmpje over Meervoudige Intelligentie gemaakt.

De derde component die ontzetttend leerrijk is, is de kennis rond NLP (Neuro linguisitsch Programmeren). We kunnen ons aanpassen aan de ander als we in contact gaan middels NLP technieken. Een zeer mooi boek om aan te schaffen vol praktische oefeningen is ‘jong leren communiceren‘. NB. De schrijfster en mijn NLP opleidster Erna Smeekens is zeer gekend in Nederland voor haar daadkracht rond de aanpak van sociale vraagstukken rond armoedebestrijding en scharrelondernemerschap, zoek haar dus zeker eens op!

Hieronder een plaatje over ‘het model van de wereld’. Bekeken vanuit diverse (MI) brillen is het beeld van de wereld voor iedereen anders en heeft bijna iedereen gelijk. We worden omgeven door de werkelijkheid en kunnen waarnemen met onze zintuigen. Iedereen heeft zijn/haar eigen voorkeurskanalen. Door ar te stemmen op het juiste voorkeurskanaal kom je in verbinding met de ander. Dit vergt oefening en levert effectieve communicatie op. Dit leer je onder meer in de training die we aanbieden waar we de kennis van geweldloze communicatie, NLP en meervoudige intelligentie combineren. Daarnaast geven we in deze training tools rond coachtechnieken.

Scroll naar top