Empowerment

Empowerment heeft 3 basiscomponenten, te weten autonomie, verbondenheid en competentie. In het boek ‘Vitamines voor groei’ lees je de volledige theorie en praktische oefeningen rond ‘ontwikkeling voeden vanuit de Zelf-Determinatie Theorie’, geschreven door Maarten Vansteenkiste en Bart Soenens.

Autonomie staat voor vrijheid, een mens leert door zelf beslissingen te mogen nemen. Zo kun je een persoon op weg helpen door voorbeelden en sturing te geven en dit af te wisselen met ruimte geven om zichzelf en hun krachten te ontdekken! Wat ons betreft geldt die niet enkel voor het opvoeden van kinderen maar ook voor volwassenen die in hun jeugd niet volledig in hun kracht zijn komen te staan (weet dat iedereen wel een werkpunt heeft, je bent niet alleen!).

Verbondenheid: Het gevoel om ergens bij te horen, verbinding maken met andere mensen, in relatie of contact gaan met een ander. In tijden van Corona, waar we gedwongen worden tijdelijk niet naar school/werk te gaan, is het niet evident om de verbinding met de persoon fysiek te ervaren. Gelukkig hebben we allerlei communicatiemiddelen en proberen we op andere manieren samen te komen. Verbondenheid is ook kijken naar hoe je in contact staat met jezelf. Luister je wel goed naar jezelf? Ken je jezelf? Yoga staat voor verbinding, je komt op de mat in contact met jezelf door fysieke en mentale oefeningen en meditatie. Dus het is een middel om dieper bij jezelf te komen. Wij gebruiken in deze cursus onze kennis uit de opleidingen van yoga, mindfulness, compassie, creatieve therapie en ademtherapie.

Competentie is de combinatie van kennis en ervaring, de vaardigheden en talenten waar je over beschikt. In het onderwijs willen we zoveel mogelijk bijbrengen. Je kunt blijven leren op gebied van sociale vaardigheden, cognitieve vaardigheden en praktijkgerichte vaardigheden. In onze lessen zullen we de mix maken om de verschillende mensen te bereiken. Hiervoor maken we gebruik van de kennis rond meervoudige intelligentie, talentontwikkeling en communicatie tools uit onder andere NLP. Daarnaast werken we met de theorie van de Creatiespiraal en de Ontknooping. Dit is lectuur van Marinus Knoope die een stappenplan ontwikkeld heeft van hoe je van je wens werkelijkheid kan maken. Onderweg naar een doel kun je soms blijven hangen in emotionele blokkades. Deze emoties zijn in de Ontknooping in een praktisch overzicht geplaatst, als een soort emotiewoordenboek, om zo duidelijkheid te scheppen. Nadat je weet hoe de theorie in elkaar zit, duik je de praktijk in, ga je bewegen en oefenen om de emoties te kanaliseren (wij bieden allerlei manieren aan). Zijn ze weg, dan is de weg vrij naar het doel en heb je sociale vaardigheden (o.a. doorzettingsvermogen en volharding) nodig om er te geraken! Zo is de cirkel rond naar zelfrealisatie en mag je ontspannen en komen we weer aan bij zelfzorg.

Kortom, de basis voor de lessen die we uitschrijven is gebaseerd op empowerment, meervoudige intelligentie, yoga, mindfulness (aandacht en concentratie) en allerlei andere tools en vaardigheden die wij ons eigen hebben gemaakt. Hopelijk kunnen we jouw taak in de maatschappij wat ontlasten en helpen we mee aan jouw persoonlijke ontwikkeling en algeheel welbevinden, zodat jij weer anderen en vooral veel (kwetsbare) kinderen kunt empoweren!

Scroll naar top