De architect als vormgever

Hoofdstuk vooruitgang
0% voltooid

Ontwerp een vertaling van jouw wens in een virtuele zintuigelijk waarneembare, voorstelbare en aantrekkelijke gestalte.  

Jij staat nu voor de opgave een denkbeeldige werkelijkheid te ontwerpen, waarvan jij nu verwacht dat jouw wensen er op een voor jou voldoening schenkende wijze mee zullen zijn gerealiseerd. Een denkbeeldige vorm die behalve dat ze jouw verlangens belichaamd tegelijkertijd concreet voorstelbaar is in de materiele werkelijkheid waarin jij leeft.  

Het gaat erom een helder beeld te ontwerpen van het gewenste eindresultaat. De architect is niet de strateeg hij kiest geen route. Hij ontwerpt het aantrekkelijke eindresultaat. Er worden geen beelden gemaakt van mogelijke tussenstations of van het verloop van de reis ernaartoe. Dat betekent ook dat je jezelf geen onnodige beperkingen oplegt over het te volgen traject.  

Dat is overigens wat makkelijker gezegd dan gedaan. Het is zeer gebruikelijk dat mensen veel geld wensen of wensen om niet meer te hoeven werken, om daarna te kunnen gaan doen wat ze werkelijk wensen. Dan belemmer je de mogelijke realisatie van je wensen langs een andere route. Zelf maakt ik die fout door jarenlang te visualiseren dat ik mijn eerste boek aan het schrijven was. Er gebeurde niets. Tot ik mij realiseerde dat ik helemaal geen boek wilde schrijven maar er een geschreven wilde hebben. Ik begon te visualiseren dat het boek er al was, dat het in de etalage van een boekwinkel lag, dat ik op straat werd aangehouden en complimenten kreeg. Dat beeld was veel aantrekkelijker dan mijzelf achter een computer te zien zitten. Binnen zes maanden was het boek er en ik schreef het toch echt zelf.  

Scroll naar top