Meneer Beer kweekt zonnebloemen

Beren houden van bloemen, en dan in het bijzonder de vrolijke zonnebloemen. Vandaag krijg je les in hoe je een zonnebloempit kan zaaien. Let op, dit zijn bere-tips, het is niet zomaar tuinieren!

1.Stuur je adres door naar Daphne via sms 0484 739 007 of mail (daphne@summa-coaching.be) of het contactformulier en we zenden je (zolang de voorraad strekt) beresterke zonnebloempitten toe!

2. Zoek in huis lage kweekbakken zoals oude bloempotten, de plastic potjes waar ooit plantjes in zaten of lege eierdozen.

3. Kijk of er ergens nog potgrond is, zo niet, vraag dan of je in de tuin wat aarde mag scheppen. De meeste supermarkten verkopen zelfs tijdens de lockdown potgrond, vraag anders aan je ouders of ze een zakje mee willen nemen! Mocht je kleigrond hebben, dan is het namelijk beter dat er wat ruimte komt tussen de klei en het zaadje door middel van aarde!

4. Verzamel alle materialen op een plaats waar je mag knoeien. Leg blik en veger klaar, een oude plastic zak (die je kan doorknippen zodat je er op kan werken) en natuurlijk de aarde, zaadjes en gieter met water. Ook plastic folie of een oude zak / pedaalemmerzak

5. Maak de kweekbakken gereed. Leg in iedere bak aarde/potgrond. Zorg dat je zeker 4 of 5 cm grond hebt.

6.Steek dan om de 5 cm een gaatje met je vinger.

7. Vul ieder gaatje met een zonnebloem (ca 2 cm onder de grond) .

Bere-tip: spreek ieder zaadje liefdevol toe. Zeg dat je wenst dat ze net zo sterk en groot worden als alle beren! Ze overleven aanvallen van slakken, trotseren iedere storm en regenbui en genieten van een overvloed aan zonnestralen! Groei en bloei beresterke zonnebloem!

8. Dek alle zaadjes af met aarde.

9. Geef de zaadjes water (niet te veel maar ook niet te weinig!)

10. Dek de kweekbak af met plastic zodat het vocht kan circuleren in de kweekbak en de zonnebloempitjes warmte en vocht voldoende behouden.

11. Kijk dagelijks naar de kweekbak, voel of het niet te droog is (niet dagelijks, enkel als je geen druppels meer ziet hangen aan het plastic!)

12. Tussendoor check je of het plastic de zonnebloemen tegen houdt, zo ja, dan verwijder je het plastic. Blijf ze wel voldoende water geven. Na 4 weken zijn de zonnebloemen groot genoeg. Op een goede dag mogen ze naar buiten verhuizen. Kies een mooi plekje in je tuin en verzorg ze goed.

Bere-tip:Zorg voor slakkenpreventie, want zij zijn dol op jonge blaadjes! Kippen eten graag slakken, laat ze los rondscharrelen in de tuin tijdens het slakkenseizoen. Of kijk naar alternatieve manieren om slakken te weren zoals een kuiltje graven en een potje met bier erin zetten of eierschalen rondom je tuintje leggen of koffiegruis. Meer tips zijn welkom!

Natuurlijk zien wij graag het proces van zaadje tot zonnebloem, maak een leuke collage van foto’s en mail ze door! Bedankt en veel plezier!

Scroll naar boven
Scroll naar top